lauantaina, huhtikuuta 15, 2006

Yllätys

Kun nyt päätin ruveta tekemään tuota Dropsin ympyrätakkia ( Drops number 94, pattern 5), niin hommaa helpottaakseni suomensin ohjeen siitä englanninkielisestä. Tässäpä se, olisi kiva kuulla jos joku huomaa virheitä tai muuta huomautettavaa, myös hyvää! Ja toki jos joku kokee tämän hyödylliseksi niin sekin olisi kiva kuulla! =)

15 s x 22 krs 6 mm puikoilla kaavion mukaisesti (etu- ja takakappaleet) = 10 x 10 cm ja 15 s x 19 krs sileää neuletta(hihat) = 10 x 10 cm 1 säikeellä Cotton Viscosia ja 1 säikeellä Alpacaa.

Pitsineule: Ks. kaaviot M1 - joka koolle on oma kaavionsa. Kuvassa on 1/8 kappaleesta ja vain joka toinen kerros. Kerrokset 2, 4, 6 jne neulotaan sileää joustimeen saakka (=6 viimeistä riviä kaaviossa), sen jälkeen neulo oikea kerros oikean perään (ei merkitty kaaviossa) ja nurja nurjan perään, jolloin joustimesta tulee 11 krs korkea. Kaaviossa M.2 hihojen joustin.

Etu- ja takakappale: Pusero neulotaan ympyränä alkaen takaa keskeltä. Luo 8 s 1 säik. Cotton viscosia ja 1 säik. Alpacaa ja jaa ne tasaisesti 4 puikolle. Neulo kaavion M.1 mukaisesti (ks merkkien selitykset alla). Lisää 8 s joka toisella kerroksella kaavion mukaan - vaihda pidemmille pyöröpuikoille matkan varrella.

Koko S/M: Neulo rivi, jolle hihojen paikka on merkitty nuolella, seuraavasti: tee langankierto, neulo 2 s yhteen. Tee langankierto (kuten 3 ekaa ruutua kaaviossa neuvovat). Neulo 21 s toisenvärisellä langalla (tämä lanka puretaan pois myöhemmin ja hihat neulotaan sen tilalle). Neulo 63 s kaavion mukaan, neulo seuraavat 21 s erivärisellä langalla (=2. hihan paikka). Jatka kaavion mukaan kuten aiemminkin.

Koko M/L: Neulo rivi, jolle hihojen paikka on merkitty nuolella, seuraavasti: tee langankierto, neulo 2 s yhteen. Tee langankierto (kuten 3 ekaa ruutua kaaviossa neuvovat). Neulo 26 s toisenvärisellä langalla (tämä lanka puretaan pois myöhemmin ja hihat neulotaan sen tilalle). Neulo 67 s kaavion mukaan, neulo seuraavat 26 s erivärisellä langalla (=2. hihan paikka). Jatka kaavion mukaan kuten aiemminkin.

Koko XL: Neulo rivi, jolle hihojen paikka on merkitty nuolella, seuraavasti: tee langankierto, neulo 2 s yhteen. Tee langankierto (kuten 3 ekaa ruutua kaaviossa neuvovat). Neulo 30 s toisenvärisellä langalla (tämä lanka puretaan pois myöhemmin ja hihat neulotaan sen tilalle). Neulo 72 s kaavion mukaan, neulo seuraavat 30 s erivärisellä langalla (=2. hihan paikka). Jatka kaavion mukaan kuten aiemminkin.

Kaavion viimeinen kerros on päättelykerros. Kerroksella on yhteensä 448-496-544 s. Kappaleen säteen pitäisi olla n. 50-55-60 cm (eli halkaisijan n. 100-110-120 cm)

Hihat: Poimi erivärisellä neulotut silmukat hihoja varten. Hihat neulotaan ylhäältä alaspäin. Katkaise apulanka keskeltä, jaa silmukat 2 puikolle (hihanreiän ylä- ja alapuolelle) ja vedä apulanka pois. Molemmilla puikoilla pitäisi olla 21-26-30 s. Siirrä kaikki silmukat, 42-52-60 s pienelle pyöröpuikolle. Poimi 4 lisäsilmukkaa hihan yläpuolelle (yläpuoli on se missä hihan on lähinnä toista hihaa) ja 2 lisäsilmukkaa hihan alapuolelle, nyt silmukoita on 48-59-66. Aloita neulominen hihan alta - lisää tähän kohtaan silmukkamerkki (tai langanpätkä tms). Neulo 1 krs nurjaa ja jatka sileillä kerroksilla. Kun hihan pituus on 4 cm päättele 1 s silmukkamerkin molemmilta puolilta. Jatka 2 silmukan päättelyä joka 6-4-2,5 cm:n välein yhteensä 6-8-12 kertaa, jolloin jäljelle jää 36-42-42 s. Kun hihan pituus on 34 cm jatka kaavion M.2 mukaisesti. Kun hihan pituus on 52 cm päättele se löyhästi - muista päätellä 4., 8. tai 12. kerroksella kuten kaaviossa.

Huom! sovita neuletta ennen päättelyä jotta hihoista tulee sopivan pitkät.

Kaavioiden merkkien selitykset (kaaviot löytyvät Garnstudion sivuilta):

= neulo oikein
= neulo nurin
= tee langankierto
= neulo 2 yhteen
= Nosta silmukka oikein neulomatta, niinkuin neuloisit silmukan oikein, neulo 1 oikein, vedä neulomatta nostettu silmukka yli
= Nosta silmukka oikein neulomatta, niinkuin neuloisit silmukan oikein, neulo 2 yhteen, vedä neulomatta nostettu silmukka yli

Kiitokset osoitteeseen http://www.katajala.net/marjut/neuleet/sanasto.shtml, eli Marjutin blogiin, tuosta sanastosta oli suuri apu tässä hommassa!

Kuvat ja ohje osoitteesta www.garnstudio.com, tekijänoikeuksien vuoksi ne tässä ilmoitettakoon.

8 kommenttia:

derea kirjoitti...

Vau! Kiitos suomennoksesta! En oo nyt varma lähdenkö heti toteuttamaan kun ei oo kokoja, mutta ajattelin tehdä omalla ohjeella samanlaisen (samat pitsit ja idea) ja toi autto tosi paljon :)

Sahrami kirjoitti...

Mitä jos laittaisin suomennoksen Garnstudiolle sähköpostilla, heillähän osa ohjeista on suomennettukin?

Jaana kirjoitti...

Ihanaa et oot suomentanu ton ohjeen, se tuntui kivalta, mut en oo vielä tehny mitään monimutkaista enkuksi, joten nyt tuo kivan näkönen neule on mullekin mahdollinen, kiitos!

juuli kirjoitti...

Jotain kautta tänne eksyin ja totesin, että täällähän voi käydä toistekin! Kiva kun suomensit takin ohjeen ja panit sen kaikkien saataville.

Katju kirjoitti...

KIITOS ohjeesta! Wau mikä takki.

Niina kirjoitti...

Raisaa...! Laitahan mulle sähköpostia (niina at iki.fi).
Et kyllä saa kovin nopeasti valitettavasti palkintoa, koska olen ensi viikolla pois maasta :-)

Anonyymi kirjoitti...

Siis tehdään kaksinkertaisesta langasta vai? Mikäköhän novitan langoista vastais paksuudeltaan näitä kahta yhteensä?

Raisa kirjoitti...

Hmm, tuohon lankapuoleen en ole ohjeen suomennoksessa ottanut ollenkaan kantaa.

Tein itse takin yksinkertaisesta Woolista ja siitä tuli pikkusiskolleni sopiva (eli koko oli n. xs-s), itselle vois tehdä ehkä kaksinkertaisesta Woolista tms... Mutta lankavaihtoehtoihin en siis varsinaisesti ole tässä ohjeenkäännöksessä kiinnittänyt huomiota lainkaan.

Takin ovat tehneet myös ainakin Susa (susa.vuodatus.net, 04/07) ja Villasukka (enlaine.vuodatus.net, 09/06), jospa heillä olisi parempaa tietoa?

 
Kävijälaskuri
Laskuri lisätty 3.1.2006