keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2007

Bambuboleron ohje

Tämä bolero herätti kiinnostusta, joten tässä teille: Bambuboleron ohje.Tarvikkeet: Novita Olivia valkea, 216 g (vajaa 5 kerää). Pyöröpuikot 4,5 mm 80 cm sekä halutessa lyhyempiä. Tarvittessa 4 silmukkamerkkiä.

Koko: Mallibolero on suunnilleen kokoa naisten S/M.

Huom! Bolero neulotaan ylhäältä alaspäin, ei siis perinteisesti helmasta ylöspäin.


Luo 83 silmukkaa ja neulo näillä ainaoikein-neuletta n. 2 cm.

Seuraavalla kerroksella jaetaan silmukat osioihin esim. silmukkamerkkien avulla seuraavasti:
Neulo 5 o, langankierto, (aseta silmukkamerkki,) neulo 1 o, langankierto, neulo 14 o, langankierto, (aseta silmukkamerkki,) neulo 1 o, langankierto, neulo 41 o, langankierto, (aseta silmukkamerkki,) neulo 1 o, langankierto, neulo 14 o, langankierto, (aseta silmukkamerkki,) neulo 1 o, langankierto, neulo 5 o. Itse en käyttänyt silmukkamerkkejä, koska langankiertorivistö erottaa osiot hyvin toisistaan etenkin jos kiertojen kohdalle annetaan syntyä reikärivistö, kuten mallissa.

Seuraavat kerrokset ovat sileää neuletta: Nurjalla nurin, oikealla oikein, lukuun ottamatta kummankin reunan 5 silmukkaa, jotka neulotaan aina oikein.

Kohdassa langankierto, (silmukkamerkki,) neulo 1 o, langankierto (4 kpl / kerros): aina sama silmukka on tuo keskimmäinen ”neulo 1 o”. Tämä silmukka lähtee muodostamaan raglanlinjaa. Sen kummallakin puolella tehdään aina neuleen oikealla puolella langankierrot. Nurjalla puolella langankierrot voi joko neuloa suoraan tai kiertäen. Jos neulot langankierrot suoraan, tulee raglanlinjaan reikärivistö kuten mallibolerossa. Jos neulot langankierrot kiertäen, niiden kohdalle ei synny reikiä.Raglanlinjan langankierto-lisäykset alkavat leventää hihaa. Sitä voi sovittaa matkan varrella, ja kun neule yltää käsivartesi ympäri kuten sen pukiessa tulisi yltää, siirretään hihojen silmukat apulangoille tai –puikoille seuraavasti:

Neulo kunnes tulet ensimmäisen raglanlinjan kohdalle. Siirrä hihasilmukat apulangalle tai -puikolle neulomatta niitä. Neulo selkäosuuden silmukat. Siirrä toisen hihan silmukat apulangalle tai -puikolle neulomatta niitä. Neulo etukappaleen silmukat. Jatkossa neulot siis ainoastaan vartalo-osuuden silmukoita.

Itse olen tehnyt hihoissa niin, että ensimmäinen, siis etukappaleen puoleinen langankierto on vielä etukappaletta, mutta raglanlinjan silmukka sekä toinen langankiertosilmukka ovat jo hihaa. Tämä toteutetaan symmetrisesti toisessa raglanreunassa, eli ensimmäinen langankierto sekä raglanlinjan silmukka ovat vielä hihaa, mutta selkäkappaleen puoleinen langankierto on jo takakappaletta.

Jatkossa lisää jokaisella oikealla kerroksella kumpaankin reunaan 1 s siten, että neulot ainaoikein-reunuksen viereisen silmukan ensin etu- ja sitten takareunastaan. Kun etukappaleet yltävät hieman venytettyinä yhteen, lopeta lisäily. Neulo vielä kerros sileää ja sen jälkeen neulo reunus ainaoikeaa 2,5 cm.

Päättele löyhästi, ÄLÄ katkaisen lankaa ja jätä viimeinen silmukka puikolle. Poimi langan avulla boleron pystysuuntaisesta etureunasta 3 silmukkaa lisää ja neulo näillä i-cordia kunnes kiinnitysnauha on mielestäsi sopivan mittainen (mallissa 20 cm). Katkaise lanka. Poimi toisen etukappaleen reunasta 4 silmukkaa ja neulo toinen kiinnitysnauha.Neulo hihat: Neulo 9 kerrosta sileää neuletta ja tämän jälkeen 2 cm "ainaoikeaa," eli joka toinen kerros kaikki silmukat oikein ja joka toinen kerros kaikki silmukat nurin. Päättele löyhästi.

Päättele langat ja bolero on valmis.

Olisi mukava kuulla jos joku toteuttaa tämän, kommentteja ohjeesta, jos löytyy virheitä yms!

Aurinkoista neulekevättä!

13 kommenttia:

Villapallo kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, tätä pitää kokeilla!!

Minnie kirjoitti...

Hei! Ja kiva jos sulta löytyy Novita Suvi-lankaa, kaipaamani sävy on luonnonvalkoinen, mutten löytänyt enää vyötteitä joten en voi tarkastaa värikoodia. Ostaisin pois jos sulla on ylimääräisenä tuota luonnonvalkoista. Vajaa(tkin) kerä(t) käy. Laitatko posti@ jos löytyy.

Teija kirjoitti...

Kiitos!!!! Kokeilen heti kun luovun pudotuspeleistä ja saan ostaa lankaa taas :)

Villasatu kirjoitti...

Nätti, siro bolero, sopii sulle hyvin.

Ja pikkuisen myöhässä voisin myös todeta että se siniraidallinen neule näytti myös hyvältä :-)

Teija kirjoitti...

Arvaa!!! :) Olen juuri purkanut käyttämättömänä olleen valkoisen Clapotiksen ja tikutan siitä langasta tätä boleroa nyt, aivan ihanaa !!!! :D

Terhi kirjoitti...

Ja minähän kokeilin... Tyhmä kun olen, meni muutama hetki, ennenkun ymmärsin, että neule aloitetaankin pääntiestä...

Miun käyttämä lankakin tosin oli aivan eripaksusta, joten heitin omat silmukkamääräni hatusta. Neulomisen aloitin maallikkomaisesti ihan vaan "rinnanympärykseltä" ja hihat neuloin kokonaan erikappaleina.
Lopputulos siis muokattu versio tästä mallista, mutta inspiraatio täysin täältä :)

Anonyymi kirjoitti...

Viikonloppuna sain vihdoin oman boleroni valmiiksi. Silmukkamäärät arvioin itselleni sopiviksi, mutta muuuten seurasin ohjetta. Lopputulos on sievä, mutta käsialasta huomaa, ettei ole tullut paljoa puuvillaa neulottua.
Kiitos ohjeesta, ymmärsin sen avulla vihdoin myös neuleen ylhäältä aloittamisen. :)

Raisa kirjoitti...

Anonyymi, kiva kuulla että ohje on toimiva. Kun on hoksannut ylhäältäpäin aloitettavan neuleen idean, voi lopputulosta varioida lähes loputtomiin! =)

Meemu kirjoitti...

Hei!
Kiitoksia ohjeesta oikein paljon=) Teen nyt tätä ohjetta hieman oman tyylin mukaan soveltaen villatakkia Oliviasta... Linkitin ohjeesi tämän päiväiseen postaukseeni.

iikku kirjoitti...

Hei
Halusin vaan ilmoittaa että tein ohjeellasi boleron ystävälleni! Kiitos hyvästä ohjeesta! Lopputulosta voit käydä kurkkaamassa blogissani!

http://purkautuu.blogspot.com

nirunaru kirjoitti...

tein boleron. ihana ohje kiitos. linkitän ohjeen kun blogaan siitä

nirunaru kirjoitti...

tein toisenkin, ihana malli ja mukavan muuntautumiskykyinen

Meemu kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Täällä teen tätä Novitan Tennessee-langasta, ja kohta on valmista.

 
Kävijälaskuri
Laskuri lisätty 3.1.2006