tiistaina, marraskuuta 21, 2006

Lapaskuukausi täälläkin...

Olen saanut valmiiksi yhden lapasen (tai tavallaan kaksi, mutta...). On sille parikin tulossa, mutta en ainakaan vielä ilmoittaudu virallisesti lapaskuuhun, koska en ole ollenkaan varma saanko tuolle parin tehtyä tämän kuun puolella. Lanka on ihanan väristä Sandnes Smartia, jota viimeiset kaksi kerää nappasin tuolta LYSistäni. Viimeisten kerien viettelys... =)

Näissä lapasissapa on tällainen jekku: sisuslapanen nimettömästä kirpparilta hommatusta luonnonvaaleasta puuvillasta.(vähänkö hieno kuvankäsittely tuossa! eivät mahtuneet yhtäaikaa kännykameran näyttöön, joten....)

Neulottu 3 mm puikoilla, 12 s/puikko sormenpäistä kasialoituksella kohti rannetta, peukalo matkan varrella kohdistettu tuohon vähän sivuun netistä löytyneiden kuvien perusteella kiilapeukaloa ajatellen (koskaan en ole kiilapeukaloa tehnyt, joten en tiennyt tuossa vaiheessa että meneekö suteen vai... keskelle kämmentä!) Peukalo täytyi tosiaan neuloa ja myös päätellä samantien, koska kaksikerroksisuuden takia homma on hankala tehdä myöhemmin. Ranneke on 1 o 1 n joustinta.Sitten sopivassa vaiheessa vaihdettu Smartiin ja 3,5 mm puikkoihin, jatkettu edelleen 12 s/puikko. Suuremmat puikot ja paksumpi lanka pitää huolen siitä että päällyslapanen mahtuu aluslapasen päälle. Ja eikun kohti sormenpäitä!Joustin tässäkin 1 o 1 n ja se on pidempi kuin aluslapasessa, jotta se kääntyy vähän matkaa sisäänkinpäin eikä tylsä valkea reuna kurkistele sitten heti sieltä.Vähän sileää, sitten kiilapeukalo, sitten sileää, sitten sädekavennus. Ja siinä se! Värit alkavat tehdä ihanaa spiraalia tuossa rannekkeessa ja sitten uudelleen peukalon jälkeen. Harmillisesti spiraali sotkeentuu peukalon kohdalla ja sitten sädekavennuksessa ja itse peukalossa tulee pelkkiä ohkaisia raitoja... Noh, tuollehan ei mitään mahda. Tai joo mahtaa, mutta en viitsinyt alkaa lankaa pätkimään, aika paljon olis joutunut aina välistä poistelemaan ja vähän turhaa nyhräystä kuitenkin... Värit on kuitenkin kauniit.

Viikonloppuna tätä intensiivisesti neuloin, ja pikkurilli alkoi tuntua ikävältä... mulla puikko painaa jotenkin oikean käden pikkurilliä, ja varsinkin ohuempien puikkojen vaikutuksesta alkaa sormi mennä tunnottomaksi... no eipä muutakun laastari siihen pehmikkeeksi ja taas jaksaa.

Päättelyt oli kaikin puolin kivat tässä: päättelin langat vain solmimalla, ja pujotin langanpäät sitten tuonne alus- ja päällyslapsen väliin. Sieltä ne eivät näy, joten saavat rauhassa olla. Miinuspuolena oli se, että kaikki tosiaan täytyi päätellä heti, koska kaksikerroksisuus tekee sen myöhemmin mahdottomaksi.Tämän projektin edetessä opittua:

uusi lanka, sandnes smart (kiva!)
kasialoitus
lapaset sormenpäästä ranteeseen päin
kiilapeukalo
sädekavennus

jepjep!

5 kommenttia:

Villapallo kirjoitti...

Tosi nätti ja varmasti käytännöllinen tuollainen lapanen!! Loistava toteutus:-)

juuli kirjoitti...

Kivaa jälkeä raitalangasta, täytyypä kokeilla itsekin. Kiitettävää tuo kaksipuolisuus, tuntuu vain niin turkasen hankalalta - mitäs jos peukalot ei osukaan kohdalleen?

Anne kirjoitti...

Upeat tumput !
Täytyisi varmaan neuloa itsellekin tuollaiset, kun olen villa-allergikko. Jos päätän kokeilla, niin saanko sinulta neuvoja ?

Raisa kirjoitti...

Kiitos kehuista!

Juuli: Kyllä ne peukalot on kohtuullisen helppoa saada osumaan kohdilleen, minäkin sain vaikka en ollut koskaan tehnyt kiilapeukaloa! Katselin vain kuvista että mihin kohtaan se näyttää asettuvan, ja sitten tein normipeukalon aluslapaseen siihen kohtaan. =)

Anne: Tottahan toki jos vain voin auttaa! Jotain silmukka- ja kerrosmääriäkin mulla on tuosta muistissa.

Helmis kirjoitti...

Noh, täähän on aika vapaamielinen tempaus ja patakintaatkin on hyväksytty mukaan. Eiköhän tuosta nyt ainakin puolikas merkintä tule - ja viikonlopun ajan saa muutenkin vielä "viimeistellä" :).

Tee ihmeessä loppuun, on varmasti tosi lämpimät ja pehmoiset lapaset!

 
Kävijälaskuri
Laskuri lisätty 3.1.2006